Mēs šobrīd dzīvojam kultūru sajaukuma laikā. Arvien vairāk eiropiešu pievēršas Austrumu reliģijai, medicīnai, kultūrai un dzīves ziņai. Tāpat arī austrumu kultūras cilvēki pievēršas Eiropas cilvēka dzīvesveidam. Tepat Rīgā, sēžot kafejnīcā, Barona ielā, garām pa ielu paiet bariņš dziedošu vietējo hinduistu.

Šis ir izziņas un brīvas izvēles laiks, kad jebkurš var izraudzīties, vai ticēt Jēzum, Mārai, saules dievam Ra vai indiešu Indrai. Cilvēki var meklēt un izvēlēties sev tīkamāku dzīves modeli citu valstu kultūrās.

Tikpat labi kā apzināties, ka ir iespēja pieņemt savai iekšējai pasaulei un dzīves ritmam piemērotu kultūru, reliģiju un dzīves ziņu, burvīgi, ka mūsdienu literatūrā, internetā un medijos ir iespējams atrast ārkārtīgi daudz informācijas par citām kultūrām.

Ieejot teju jebkurā grāmatnīcā, plauktos atrodamas grāmatas par Indiju, par vēdām un upanišadām, jogu, budismu u. tml. Arī manās rokās nonākusi grāmata, kura pavērusi manu redzesloku indiešu reliģijas virzienā.

Sigma Ankrava ir latviešu tulkotāja un literatūrzinātniece, sarakstījusi grāmatu "Indiešu dievi un dieves", kas 2019. gadā iznāca apgādā "Dienas Grāmata". Ankrava piedalījusies starptautisku pētniecisku projektu realizēšanā, piemēram, Indijas studiju un kultūras centra izveidē Latvijas Universitātē un Baltijas studiju un kultūras centra izveidē Dev Sanskriti Universitātē Haridvārā, Indijā.

Šī grāmata sniedz milzīgu ieskatu hindu mitoloģijas dievu dzīvē. "Indiešu dievi un dieves" ir izglītojošs un pētniecisks darbs, kurš lasītajam sniedz plašu zināšanu devu hindu mitoloģijā. Grāmatā ir karte, kurā norādīts visu pieminēto vietu, nosaukumu un terminu alfabētiskais rādītājs, kā arī autores uzņemtās fotogrāfijas, kuras būtiski papildina izglītojošo tekstu un piešķir lasītājam Indijas klātbūtnes efektu.

"Indiešu dievi un dieves" sākas ar priekšvārdu, kurā autore ļoti skaidrā un saprotamā valodā izskaidro indiešu tautas reliģisko domāšanu. Autore lasītājam dod ieskatu mūsdienu indiešu reliģijā un dzīvesveidā. "Hinduismam, proti, hindu dharmai (sanskritā – pienākumam) jeb dzīvesveidam seko ap 70 procentu no 1,3 miljardus lielās Indijas nācijas." (11) Šis priekšvārds lasītāju sagatavo tālāk esošajam dievu "birumam".

Vārdu "birums" es neizvēlējos ar nievājošu nozīmi. Ankrava dievus ir sakārtojusi alfabētiskā secībā, izskaidrojusi to rašanos, ģimenes un radu saites, daudzos avatārus un nozīmes indieša dzīvē. Es saku "birums", jo indieši pielūdz ap 330 000 000 dievu. (9) Tiesa gan, autore norāda, ka šis skaitlis, visticamāk, ir pārpratums, kas radies dievu ārkārtīgi daudzo avatāru dēļ un īstais indiešu dievu skaits nemaz neesot zināms.

Ankravas sniegtais izklāsts par dieviem ir saistošs, jo atgādina detalizētas pasakas, ietverot mitoloģiju un reliģiju. Tas krietni palīdz lasītājam, jo reizēm ir nedaudz grūti izsekot indiešu dievu ceļiem. "Gandharvas ir Indras debesu dārzu dievišķie mūziķi un dziedātāji, skaitā sešdesmit miljonu. Sākotnēji viņi bijuši vētru dieva karapulks. Pēc dažiem avotiem, viņi ir dieva Brahmā dēli, pēc citiem – Brahmā mazdēli, kuri piedzimuši Kašjapam un Arištī, bet citās versijās – Kašjapam un Maunī, un tad viņus dēvē par maunejām." (72)

Jau iepriekš minēts, ka grāmatu papildina autores uzņemtās fotogrāfijas. Pārsvarā tajās redzamas dažādos tempļos esošās dievu statujas. Bildes ir krāsainas, un pie tām pievienoti nelieli apraksti. Ir sajūta, ka Ankrava padomājusi par katru sīkumu, atrodot veidu, kā lasītājam nodot milzumlielu informācijas apjomu, viņu nenogurdinot.

Lai arī "Indiešu dievi un dieves" ir visnotaļ interesanta un zināšanām piepildīta grāmata, kura paplašina redzesloku, jāatzīst, ka to nevar izlasīt "vienā elpas vilcienā". Lai arī labi konstruēti un pārdomāti, raksti par dieviem ir ļoti piesātināti ar informāciju un, ņemot vērā, kāda ir indiešu mitoloģija, ir viegli apmaldīties un pazust dievu radurakstos, pienākumos, vārdos un izskatā. Tāpat jāņem vērā, ka, izlasot grāmatu, uzreiz nevar kļūt par indiešu mitoloģijas speciālistu. "Indiešu dievi un dieves" ir laba lasāmviela gan pētniekiem, gan Indijas un tās mitoloģijas lielākajiem faniem, kā arī kaimiņu tantei, kura vēlas iegūt jaunas zināšanas un iepazīt jaunu kultūru.

Izprast citu kultūru ir ļoti būtiski mūsdienās, kad cilvēki ceļo, dzīvo citās valstīs un ienes savu pieredzi citviet. Sigma Ankrava uz grāmatas vāka minējusi, ka 2020. gadā katrs sestais planētas iedzīvotājs būs indietis. Manuprāt, ir ļoti būtiski iepazīt cittautiešus, viņu kultūru un reliģiju, lai būtu vieglāk veidot kontaktus un attiecības. Tāpēc paldies tiem autoriem un pētniekiem, kuri ar saviem darbiem palīdz mums vienam otru labāk iepazīt!

Dalīties