29. oktobrī plkst. 19.00 mūsdienu autori, kuri saskārušies ar psihiskās veselības traucējumiem, uzstāsies ar saviem literārajiem darbiem, kas tapuši šo sarežģījumu laikā. Lasījumi notiks klātienē K. K. fon Stricka villā, kā arī tiešsaistē. Pasākums rīkots ar mērķi aktualizēt diskusiju par garīgās veselības problēmu ietekmi uz radošo darbību.

Pasākumā būs dzirdami oriģināldarbi dzejā un prozā. Ar lasījumiem uzstāsies Agnese Zarāne, Zane Zusta, Katrīna Rudzīte, Kristiāna Šuksta, Haralds Matulis, Kaspars Zalāns, Krista Anna Belševica, Alise Redviņa. Visi dalībnieki ir daudzkārt publicējušies virtuālos un drukātos literatūras medijos. Un visi ir gatavi drosmīgi atklāt, ka kādreiz dzīvē saskārušies ar garīgās veselības sarežģījumiem.

Lasījumju līdzorganizatore Alise Redviņa norāda: “Gaidāmā pasākuma dalībnieku iekšējās pasaules ir atšķirīgas. Tas izpaužas gan dažādos literārajos stilos un formās, gan dažādās pieredzēs, dzīvojot ar psihiskās veselības sarežģījumiem. Par šīm problēmām runāt ir grūti, bet nepieciešami: jo atklātāki būsim, jo pieņemošāki kļūsim cits pret citu.”

Eiropā gada laikā katrs ceturtais cilvēks cieš no psihiskās veselības sarežģījumiem. Tie var būt miega traucējumi vai īslaicīga nomāktība, taču tās var būt arī tādas saslimšanas kā depresija, anoreksija, bipolāri afektīvi traucējumi, vielu atkarības un citi. Latvijā ar depresiju slimo vidēji 7,9% iedzīvotāju.

Jau izsenis zināms, ka ar garīgās veselības problēmām regulāri saskaras arī radoši cilvēki. Izcili rakstnieki, tādi kā Kafka, Hemingvejs, Vulfa, Plāta, Ficdžeralds un daudzi citi cīnījušies ar tām visa mūža garumā.

Pasākumu organizē dzejniece Krista Anna Belševica un prozaiķe Alise Redviņa. Ņemot vērā valstī noteiktos Covid-19 ierobežojumus, klātienē pasākumu apmeklēt ar iepriekšēju pieteikšanos var 50 cilvēku, savukārt pasākuma Facebook lapā būs iespēja lasījumiem pievienoties tiešsaistē.

 

Dalīties